dimecres, 25 de desembre del 2019

Recomanacions a l'hora d'elaborar el currículum vitae

A més de totes les dades que ja hem assenyalat, és molt important triar el disseny que volem per al nostre currículum. 

Com hem vist en altres entrades anteriors, és altament probable que el seleccionador dedique tan sols uns segons a examinar el nostre currículum i és per això que hem d'aconseguir que tinga el major impacte possible. 
Factors com l'estructura, els colors, la grandària i tipus de lletra que utilitzem, si posem o no els títols en majúscules o en negreta, etc. són molt rellevants a l'hora de determinar l'interés amb què es veurà el nostre currículum vitae. 
A més cal prestar igualment atenció a altres factors no menys rellevants com poden ser els marges, els espais i l'interlineat, intentant que el resultat general siga harmoniós i resulte fàcil i amé de llegir. 
Alguns consells útils quant a a redacció són utilitzar un tipus de lletra llegible i habitual(Arial, times new roman, calibri, helvetia) i amb una grandària que no siga menor de 10.

Vos deixe açí un link amb més información sobre com elaborar el nostre currículum:

 I un vídeo de la universitat politécnica de Valencia amb informació sobre com elaborar-ho:



El format del currículum vitae

Un aspecte molt important a tindre en compte a l'hora d'elaborar el nostre currículum vitae és el seu format. 

A continuació oferim una sèrie de requisits bàsics amb què tot currículum, vaja dirigit al sector que siga, ha de complir: 
  • El nostre currículum ha de ser breu, concís, concís i directe, fent constar dades únicament. 
  • No ha de superar 1 o 2 fulls.
  • Hem d'evitar caure en la redacció o enrotllar-nos. No estem comptant cap tipus d'història (este és un error molt comú entre tots els que elaboren un currículum per primera vegada), només oferim dades comprovables per part de l'empresa.
  • Cal ser honestos, encara que no complim amb tots els requisits del perfil. Mai hem d'exagerar i molt menys inventar-nos cap tipus de formació o experiència laboral. És un error que pot passar-nos factura en el futur i soscavar la nostra credibilitat professional. 
  • Evitarem qualsevol tipus d'adorns o emojis i, en la mesura que siga possible, evitarem també les abreviatures, ja que poden crear confusió. 

Ho elaborarem sempre en l'ordinador i en format Word o, si pot ser, millor en PDF per a evitar que puga patir qualsevol tipus de modificació per error.

A continuació passem a detallar els components fonamentals que han d'estar presents en l'elaboració de qualsevol currículum: 

  • Dades personals: Nom i cognoms del candidat 
  • Data de naixement (o edat si ho preferixes) 
  • Direcció i localitat de residència 
  • Telèfon personal
  • Email i blog o pàgina web personal

Comprova en el següent enllaç com pots millorar el teu currículum vitae:

En el següent vídeo de educaweb es donen consells sobre com pot el curriculum destacar: 

      

Els diferents models de currículum – currículum funcional

S'enfoca específicament en les habilitats, capacitats i competències a exercir des d'un determinat lloc de treball. Aquest és un dels més utilitzats en l'actualitat, ja que aporta gran quantitat d'informació a l'empresa.

En les versions més lleugeres d'este tipus de currículum l'educació i l'experiència laboral s'enfoquen des del prisma de les habilitats i competències però en les versions més extremes l'educació i experiència professional s'anomenen poc o poden arribar inclús a desaparéixer. 
Este model de currículum es pot realitzar en molt diversos formats depenent de com el candidat vullga ressaltar les seues habilitats i en quina orde. La creativitat a l'hora d'utilitzar este tipus de currículum és un factor que jugarà al nostre favor.
Quan es recomana utilitzar el currículum funcional: 

  • Quan no comptem amb la formació necessària o amb l'experiència exigida per a accedir a un determinat lloc de treball. 
  • Quan, per les causes que siguen, el candidat ha passat un període de temps sense treballar. 
  • Quan el perfil que l'empresa demanda està efectivament basat en habilitats i competències i no tant en la formació i experiència professional. 
  • Quan, a causa de diverses condicions com pot ser un accident laboral o degut a un canvi de rumb de la nostra vida, es busque accedir a un sector professional diferent.
Fins ací els models més utilitzats de currículum que esperem vos servisquen d'ajuda per a començar el vostre camí professional.

Ja finalment vos deixe un enllaç sobre les deu habilitais profesional del futur:



Els diferents models de currículum – currículum basat en l'experiència professional



En els temps que corren és extremadament complicat que l'apartat “experiencia professional” es quede buit ja que quasi tots els estudiants i, en especial els de formació professional, han passat per alguna experiència laboral de pràctiques en empreses relacionades amb el seu sector. 
És important fer constar que eixes pràctiques han sigut realitzades durant els estudis o a l'acabar la formació perquè l'ocupador es faça una idea clara de la nostra primera experiència i contacte amb el món de l'empresa.
En tot cas, si comptem amb una certa experiència laboral és important fer-ho ressaltar en el nostre currículum, ja que és una informació que interessa molt als seleccionadors de recursos humans. Per a això, haurem de ser capaços de transmetre adequadament no sols el lloc de treball, si no també les tasques inherents al mateix i que som capaços de desenrotllar.
El currículum basat en l'experiència professional és recomanable en els casos següents: 
- Quan es posseïx una experiència laboral extensa en un determinat sector / lloc de treball. 
- Quan s'ha treballat en empresa durant períodes de temps llargs i podem demostrar-ho. 
- Quan no hi ha hagut interrupcions dilatades al llarg de la nostra vida laboral. 
- Quan comptem amb una àmplia i sòlida experiència dins d'una àrea o en un sector professional determinat.



Els diferents models de currículum – basat en l´educació



Dins del currículum cronològic a més, hi ha dos modalitats distintes. Una en què se li pot donar un paper primordial a l'educació i una altra en què se li dóna més importància a l'experiència professional.
En aquesta entrada analitzarem el que està basat en l´educació, tal com podem veure a continuació.
Currículum basat en l´educació:
S'utilitza sobretot per aquells candidats que han acabat recentment els estudis i que per tant no tenen cap experiència professional. 
Per als candidats que estan buscant el seu primera ocupació este sol ser el model més aconsellable ja que destaca punts importants de l'educació que, en un altre tipus de currículum, queden menys exposats o ni tan sols s'anomenen.
Els aspectes més rellevants de la nostra formació poden servir com a indicadors de la nostra vàlua futura per a l'empresa que oferix treball. 
Dades com la trajectòria acadèmica, qualsevol tipus d'estudis complementaris que hàgem realitzat o el nostre coneixement en altres matèries com per exemple els idiomes, poden suposar una diferència substancial en comparació amb la resta de candidats sense experiència professional i donar-nos la tan cobejada oportunitat d'accedir a una entrevista de treball.

Açí podeu descarregar diferents models de currículum vitae:


Els diferents models de currículum - el currículum cronològic


El currículum és la nostra targeta de presentació, la primera cosa que l'empresa veurà i a saber sobre nosaltres com a possibles professionals que entren a treballar al seu servici. 
Hi ha una classificació clàssica dels models de currículum en què destaca el currículum més tradicional i conegut - el Currículum cronològic.

El currículum cronològic
Suposa l'estàndard dins dels models de currículum i destaca per la seua brevetat, per la seua concisió i per ser el més senzill a l'hora de repassar la trajectòria professional d'una persona. És el format més acceptat en el món de la selecció de personal i en ell les dates ocupen un lloc prioritari. 
Es pot realitzar de dos formes:
- Ascendent: de l'educació i experiència professional més antiga a la més actual. Este model ha quedat prou obsolet i es desaconsella en l'actualita,t ja que li conferix importància a la informació menys rellevant per als seleccionadors.
- Invers: comença amb la informació més recent i es remunta fins a la més antiga, prioritzant així i enfocant-se en els nostres últims èxits professionals. És molt més adequat que l'anterior ja que ressalta l'experiència més actual, que és la que sol interessar més a les persones al càrrec del procés de selección.
Alguns professionals desaconsellen l'ús del currículum cronològic si hem tingut llargs períodes d'inactivitat laboral o si hem canviat moltes vegades de treball ja que açí esta informació queda molt visible. 

Así teniu un format de currículum cronològic invers:



Funcions del Currículum Vitae

Podem afirmar que el curriculum vitae complix amb les següents funcions principals: 
  • Servir-nos com a presentació davant de l'ocupador. 
  • Concentrar en poques paraules i de la manera més impactant possible els aspectes més rellevants de la nostra personalitat, historial acadèmic i experiència laboral. 
  • Ressaltar la informació més rellevant que, posteriorment, serà esmicolada durant l'entrevista de treball.

Com analitzarem en altres entrades posteriors d'este blog, no hi ha candidats bons ni roïns però sí candidats que s'ajusten o no al perfil professional demandat per l'empresa a què volem optar. 
Totes les seccions del currículum vitae estan pensades per a oferir a l'ocupador informació rellevant sobre nosaltres perquè este, d'una ullada, sàpia si complim o no amb els requisits necessaris que es demanen per a un determinat lloc de treball.
Hem de tindre en compte que els encarregats dels servicis de selecció de personal de la major part de les empreses han de visionar infinitat de currículums cada vegada que oferixen un determinat lloc de treball.

En el següent enllaç trovareu informació sobre els pros i contres de l´especializació professional:




                                                    

Consideracions prèvia elaboració del currículum:


Molts dels seleccionadors utilitzen un primer visionat general als currículums dels candidats i trien basant-se en la seua primera impressió, seleccionant uns pocs currículums entre els centenars dels que disposen. 
Açò ho fan per mitjà d'un senzill procés de descart o eliminació. Per esta raó, és molt important no cometre cap error seriós que ens deixe fora immediatament del procés selectiu. Un format amb faltes ortogràfiques per exemple o estructurat d'una manera incorrecta ens pot traure de la selecció sense tan sols haver-la començat.
Per aixó es important tindre en compte: 

  • El currículum vitae suposa la teua targeta de visita de cara a l'empresa, és la teua forma de donar-te a conéixer i la seua presentació per tant ha de ser impecable.  
  • El currículum requerix d'una planificació prèvia i específica depenent tant de l'empresa com del lloc de treball a què optes. 
  • És important redactar un currículum personalitzat per a cada empresa a què anem a optar, ja que un full de vida molt genèrica no cridarà l'atenció del seleccionador i dara la impressió de deixadesa o falta de motivació per la nostra part.
El teu currículum ha de ressaltar per damunt del dels altres candidats. Per a això, en posteriors entrades, oferirem consells sobre com destacar i fer que el teu currículum resulte més interessant a ulls de l'ocupador.

En el següent enllaç trovareu informació pràctica sobre la elaboración del curriculum:




Objetiu del currículum vitae

Si bé la definició de currículum pareix referir-se fonamentalment al resum de la vida i experiència professional d'una persona, el seu objectiu no és el d'exercir simplement com a resum. 
L'objectiu principal del currículum vitae va molt més enllà de la mera sinopsi i es fonamenta a permetre'ns accedir a una entrevista de treball cara a cara, en la que poder explicar i debatre sobre les nostres possibilitats per a entrar a formar part de la força de treball de l'empresa. 
L'objectiu final per tant és persuadir l'ocupador que el nostre currículum vitae destaca per damunt dels altres pel que ens mereixem el ser entrevistats, la qual cosa suposaria passar la primera garbella i entrar de forma satisfactòria en una segona fase del procés de selecció.
Un dels errors fonamentals amb què ens trobem a l'hora d'elaborar el currículum és el de no tindre en compte este aspecte fonamental de la persuasió, podent així caure en la trampa d'elaborar un currículum simple, monòton i que no destaque sobre el de la resta dels candidats, la qual cosa ens allunyarà, en compte d'acostar-nos al nostre propòsit final que no és un altre que el d'accedir a l'entrevista de treball amb la persona encarregada del procés de selecció.

A continuació vos deixe un enllaç amb els vídeo xerrades més motivadores per a treballadors i emprenedors:


dimarts, 24 de desembre del 2019

El currículum vitae - introducció

Etimologia

La paraula currículum prové etimològicament de la locució llatina currículum [vitae]; literalment "carrera de la vida".  

Definició – una aproximació al concepte” currículum vitae”  

És molt difícil oferir una definició precisa del currículum ja que ha sigut estudiat des de molt diverses perspectives i per infinitat d'autors, oferint-nos cada un d'ells la seua visió personal i particular del que esta ferramenta suposa en els processos de busca d'ocupació i selecció de personal.
Des del punt de vista de la psicologia del treball i de les organitzacions el currículum suposa una ferramenta fonamental en els processos de reclutament i selecció professional duts a terme per les empreses.
L'antic servici d'ocupació estatal (Inem) ens oferia la següent definició del currículum com: "una presentació breu, escrita i ordenada, dels principals èxits i experiències acadèmiques i de treball"
Una definició més global seria la de currículum vitae com a conjunt de coneixements i experiències, laborals i acadèmiques, obtinguts per un individu i arreplegats en un únic document, que li servixen com a presentació per a intentar obtindre un lloc de treball en el mercat laboral. 
Vos deixe ara un enllaç amb consells bàsics a l'hora d'emprendre la busca d'ocupació: